.::BEST1O4.fm::.

.::BEST1O4.fm::.

Forum BEST104.fm Sensasi Selatan
 
UtamaHomeFAQSearchRegisterUsergroupsLog in

Share | 
 

 Sejarah Best104

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin

Male
Number of posts : 159
Age : 19
Localisation : Johor Bahru,Johor.
Points : 46
Registration date : 09/09/2006

PostSubject: Sejarah Best104   25th February 2009, 9:26 pm

Best 104 ialah sebuah stesen radio swasta kedua di Malaysia dan radio swasta pertama ditempatkan di luar Kuala Lumpur, iaitu di Pasir Pelangi, Johor Bahru, Johor, Malaysia. Slogannya ialah "Sensasi Selatan".


Sejarah
Ia memulakan pemancaran pada 1988 sebagai sebuah stesen utama untuk menyeragamkan rasa mendengar Sultan Johor. Ia digunakan untuk disiarkan dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris, tetapi pertandingan sengit dengan stesen swasta lain bersiaran dalam Bahasa Inggeris memaksanya untuk mengutamakan pendengar-pendengar Melayu. Penswastaannya bermula apabila ia membesarkan siarannya ke luar negeri asal Johor dan permulaan siaran sepanjang 24 jam pada 1996. Pada masa lalu, Best 104 ialah salah satu stesen dwibahasa lebih popular dengan pendengar di Singapura dan ibu negara Kuala Lumpur; persaingan keras dengan pendengar Bahasa Inggeris menyaksikan stesen itu menutup siaran Bahasa Inggeris pada 2001.


Pemancar
104.1 MHz dari pemancar Gunung Pulai untuk Johor selatan, Singapura dan Kepulauan Riau di Indonesia
94.8 MHz dari pemancar Gunung Ledang untuk Johor utara, Melaka, beberapa bahagian Negeri Sembilan dan barat daya Pahang. Pemancar ini telah meninggikan kuasa kepada 10 KW tinggi.
102.5 MHz dari pemancar Bukit Tinggi untuk Johor timur
104.1 MHz dari pemancar Gunung Ulu Kali untuk Selangor dan Kuala Lumpur(Lembah Kelang), Pahang barat dan bahagian Perak selatan.

Fakta menarik
DJ Burhan Mohtarrudin, juga dikenali sebagai BBD, dianugerahkan sebagai penyampai di udara terpanjang di dunia selama 104 jam, dari 12:00 tengah malam 2 Oktober 2000 hingga jam 8:00 pagi 6 Oktober 2000.
Best 104 ialah sebuah stesen radio yang hanya masih meneruskan pakej jingle ala-ala stesen radio Amerika sejak ia dilancarkan lagi.

_________________
Best104.fm Sensasi Selatan
104.1FM,94.8FM,102.5FM
Enjoy Layan Best104 Di Internet.


Jom sertai Facebook MyBest disini
Back to top Go down
View user profile http://best104.smileyforum.net
Admin
Admin
Admin

Male
Number of posts : 159
Age : 19
Localisation : Johor Bahru,Johor.
Points : 46
Registration date : 09/09/2006

PostSubject: Re: Sejarah Best104   25th February 2009, 9:29 pm

Time Highway Radio atau THR ialah nama sebuah stesen radio komersial swasta Malaysia yang pertama, terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Stesen ini ialah inisiatif dan pada berapa ketika ialah sebuah stesen rasmi kerjasama TIME Engineering, dan nama ini mencadangkan stesen ini mensasarkan kepada pengunna jalan raya/lebuhraya dengan laporan trafik dan hiburan. Ia memulakan satu era baru dalam babak penyiaran Malaysia sebagai ia sebuah stesen pertama untuk memberi alternaltif dari stesen Radio Televisyen Malaysia milik kerajaan dan ia memulakan permulaan sebuah persaingan keras pada pendengar pentutur Bahasa Inggeris. Kini ia dikenali sebagai THR.FM.

Isi kandungan
1 Latar belakang
2 Persaingan keras dan penurunan
3 Kini
4 FrekuensiLatar belakang
THR memulakan siaran ujian pada malam 31 Ogos 1994 (Hari Kebangsaan ke-37) pada frekuensi 99.3 MHz dari tapak pemancar Gunung Ulu Kali memancarkan negeri Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Pahang Barat. Ia dikawal dari sebuah studio disewa dari Radio Televisyen Malaysia di bangunan Angkasapuri, Kuala Lumpur. Pada 9hb September dengan tepatnya pukul 3:00 petang, secara simbolik sejajar dengan frekuensi '99.3', THR rasminya memulakan siaran, beroperasi dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris 24 jam sehari dalam formula 80:20 - 80% masa siaran dalam Bahasa Inggeris, 20% dalam Bahasa Malaysia. Ia juga stesen kedua di Malaysia untuk bersiaran tanpa henti selepas Klasik Nasional (pada masa itu dikenali sebagai Radio 1), dan dilakukan sangat betul pada hari pertama penyiaran.

THR memaparkan beberapa deejay terhebat dalam industri penyiaran negara, kebanyakkanya akan kemudian bersambung dengan stesen lain dalam penyiaran radio Bahasa Inggeris.

Setahun kemudian pada tahun 1995 THR meluaskan kawasan pemancaran pemyiaran ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor, penyiarannya boleh juga didengari di Singapura; pada satu titik THR membuktikan ia sangat popular manakala stesen Singapura merasa terancam oleh kadar mencemaskan dimana pendengar-pendengar berubah ke stesen tersebut. Best 104 juga mula merasa kehangatan dan memutuskan untuk 'serang balas' dengan meluaskan penyiarannya ke Kuala lumpur pada tahun 1995 dan persaingan pendengar Bahasa Inggeris ialah keras dengan stesen radio Bahasa Inggeris Radio Televisyen Malaysia iaitu Traxx FM (pada masa itu dikenali sebagai Radio 4).

Pada tahun 1996, THR berpindah ke studio sendirinya di Aras 10 dari Wisma TIME, Jalan Tun Razak, berdekatan dengan hati pusat bandaraya Kuala Lumpur. Tahun yang sama menyaksikan perluasan kawasan penyiaran ke negeri-negeri Utara iaitu Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.


Persaingan keras dan penurunan
Perluasan penyiaran Best 104 ke pedalaman pendengar Lembah Kelang THR pada tahun 1996 menyampaikan satu cabaran huraian-huraian kepada THR, dengan sekurang-kurangnya seorang deejay 'melompat' dari THR ke Best 104. Bagaimanapun, ia adalah permulaan penyiaran AMP Radio Network HITZ FM pada bulan Januari 1997 yang sebenarenya mencederakan populariti THR, dan juga seperti Best 104. Pengenalan terus stesen Bahasa Inggeris oleh AMP Radio Network menghakis pendengar Bahasa Inggeris kedua buah stesen (THR dan Best 104), atas dimana pendapatan pengiklanan kedua-dua stesen adalah sebahagian besar tergantung. Stesen-stesen AMP menyampaikan pendengar radio rakyat Malaysia dengan senarai pemain genre berkhusus - hit top, kontemporari, dan pendengaran ringan. Tema-tema Best 104 dan THR adalah berdasarkan dalam sebuah kombinasi genre tersebut, dan pengenalan stesen berkhusus daripada dua buah stesen. Lama-kelamaan, Best 104 menurunkan slot masa rancangan Bahasa Inggeris untuk siaran Bahasa Inggeris, dari 10 jam sehari kepada dua jam, sebelum ia berakhir pada tahun 2001. THR secara sementara daripada dwibahasa kepada tribahasa, memperkenalkan slot masa Bahasa Mandarin. Kemudian ia memansuhkan slot Bahasa Inggeris dan Bahasa Mandarin, kecuali slot Bahasa Malaysia dan memperkenalkan slot Bahasa Tamil.


Kini
THR telah dimiliki oleh AMP Radio Networks pada tahun 2005 dan memaparkan rancangan Bahasa Tamil dan Bahasa Malaysia.

_________________
Best104.fm Sensasi Selatan
104.1FM,94.8FM,102.5FM
Enjoy Layan Best104 Di Internet.


Jom sertai Facebook MyBest disini
Back to top Go down
View user profile http://best104.smileyforum.net
Mr_aRiL

Mr_aRiL

Male
Number of posts : 760
Age : 34
Localisation : SiRDuNk SeLaNgOr
Emploi : BaHaYa SiOt..huhu
Loisirs : http://www.friendster.com/aril8337
Points : 1
Registration date : 07/10/2006

PostSubject: Re: Sejarah Best104   14th March 2009, 5:31 am

wow...seblum aku dgr best,aku layan thr..zaman sek 2..hehe
skrg dh xbest...bosan.. Neutral
Back to top Go down
View user profile http://www.myspace.com/ariL_8337
Sponsored content
PostSubject: Re: Sejarah Best104   

Back to top Go down
 
Sejarah Best104
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
.::BEST1O4.fm::. :: Berita Johor-
Jump to: